Stiftelsen Guldbyxan

Stiftelsen Guldbyxan

Ulla och Stanley Sandins stiftelse Guldbyxan grundades 2022. Dess syfte är att främja vetenskaplig utbildning och forskning inom medicin och omvårdnad, i första hand av klinisk betydelse. Som sökande välkomnas primärt doktorander och nyetablerade forskare, men i särskilda fall kan även andra projekt stödjas.

Ulla och Stanley är jämtlänningar som flyttade till Södertälje och gifte sig 1953. Stanley blev anställd på Scania Vabis och var verksam där i 40 år, med ledande befattningar de sista 20 åren.

Ulla arbetade i många år med administrationen i det delägda och nystartade företaget i verkstadsbranschen, Aktiebolaget Aston Verktyg.

Efter pensioneringen började Stanley utveckla sitt intresse för eget skapande av konst, inte minst inspirerad av Ullas arbete i vävstolen, och att hitta uttrycksformer i olika material och tekniker. Att skulptera i metallnät blev dock hans signum. Många utställningar har genomförts genom åren och bilder på konsten hittas under fliken Konstgalleri.

2022 bestämde sig Ulla och Stanley för att bilda Stiftelsen Guldbyxan för att enskilda forskare, gärna i början av sin bana, skulle få möjlighet att forska på heltid. Utöver ett stipendium delas också ett konstverk, ”Guldbyxan” av Stanley Sandin, ut till stipendiaterna.

Stiftelsens ordförande är Margareta Hedström, överläkare på Karolinska sjukhuset och professor vid Karolinska Institutet, som Ulla och Stanley Sandin har haft glädjen att följa under hela hennes karriär.


Stiftelseförordnande 

GULDBYXAN 
ULLA OCH STANLEY SANDINS STIFTELSE
FÖR MEDICINSK UTBILDNING OCH FORSKNING
För stiftelsen skall följande föreskrifter gälla. 
§ 1
Stiftelsens ändamål skall vara att främja medicinsk utbildning och forskning i Sverige 
§ 2
Utdelning för angivet ändamål skall beslutas och utbetalas av stiftelsens styrelse efter ansökan eller genom självständigt beslut av styrelsen utan föregående ansökan. 
Anslag skall kunna ges till forskningsgrupper, institutioner, organisationer eller liknande i Sverige och utomlands. Anslag skall också kunna ges till fysiska personer i form av stipendier.
§ 3
Stiftelsen skall kunna ta emot anslag, bidrag, donationer och andra medel från fysiska eller juridiska personer som vill stödja stiftelsens ändamål. Sådana medel skall ingå i stiftelseförmögenheten. 
§ 4
Stiftelsen skall förvaltas av en styrelse bestående av minst tre (3) och högst sju (7) ledamöter. 
Stiftarna är självskrivna ledamöter så länge de själva önskar det. Övriga styrelseledamöter utses första gången av stiftarna och därefter förnyar styrelsen sig själv. 
Styrelsen utser inom sig ordförande och övriga funktioner. 
Till styrelsen kan vid behov adjungeras personer med särskild kunskap och intresse för de områden som stiftelsen valt att engagera sig inom. 
§ 5
Stiftelsens styrelse ansvarar för att stiftelsens tillgångar är placerade på ett godtagbart sätt.
§ 6
För utdelning får användas dels stiftelsens årliga avkastning i form av räntor och utdelningar efter avdrag för stiftelsens kostnader samt nettovärdet av de vinster som uppkommit genom omsättning av stiftelsens tillgångar. Efter särskilt beslut av styrelsen får även viss del av det bundna kapitalet användas för utdelning, dock är det stiftarens önskan att stiftelsen skall fortleva i minst 25 år. 
Skulle det när 25 år har förflutit finnas kapital kvar i stiftelsen är det stiftarnas önskan att återstående kapital överlåts till annan stiftelse eller organisation med liknande ändamål. 
§ 7
Stiftelsens firma tecknas av styrelsen eller den eller de som styrelsen därtill utser.
§ 8
Stiftelsens räkenskapsår skall vara kalenderåret. 
§ 9
Stiftelsens styrelse utser revisor för stiftelsen. Revisorn skall vara godkänd eller auktoriserad revisor.
§ 10
Stiftelsens styrelse skall ha säte i Stockholms län och stå under tillsyn av länsstyrelsen i detta län.
§ 11
Stiftelsens styrelse får utan tillstånd från myndighet ändra, upphäva eller i särskilt fall åsidosätta en föreskrift i förordnandet som angår annan fråga än stiftelsens ändamål. För att ett sådant beslut skall bli gällande fordras att en enhällig styrelse biträtt ändringsförslaget.